Bandvävning söndag den 6 november 2022 

Plats : Lögdö Bruk vävstugan 

Väv med bandgrind – Formge egna band  

Ledare: Hilde Opedal Nordby professionell handvävare/ textilkonstnär  

Tid: 9:45-17:00 inkl lunch  

Kursbeskrivning: Ett band i varprips kännetecknas av att varpen döljer inslaget. Trådarna binder i tuskaft. Därför är det färgerna i varpen som bildar mönster beroende på vilka trådar som träs i hål och vilka som träs i spalt. Följ med på en inspirerande workshop i att formge egna band vävda med bandgrind. Vi väver med få trådar så att vävuppsättningen går snabbt och du kommer få göra flera uppsättningar. Kursen ger dig ett lekfullt sätt att tänka kring bandvävning, formgivning, färg och material. Passar båda för den som är nybörjare och dig som vill hitta sätt att skapa egna band. Kursinnehåll: Skapa egna varpordningar, varpa och trä bandgrind, väva band. Utforska band i varprips ur tradition till inspiration för egna band. Lära känna grindens förutsättningar för olika varpmönstringar; randningar, rutor, hoppor mm. Tekniktips, komposition. Samt lära känna vad som är rätt bredd på bandet utifrån funktion och hur en vill att mönstret ska framträda. Hur inslagets tjocklek påverkar bandet. 

 Material: Varp- och inslagsgarn ingår. Det finns några bandgrindar till lån Medtag gärna egen bandgrind med plats för kring 20-30 trådar, skärp eller band att ha runt midjan till att fästa varpen i under vävning, sticka att trycka till inslaget med. Sax, skissblock. Bandgrind, går att köpa av kursledaren 100 kr . 

 Hilde som är utbildad inom traditionella vävtekniker, samt samtida och digital vävning. från Universitetet i Sørøst-Norge. Är bosatt och verksam i Sundsvall. Hon väver framförallt dräkttyger, samt band med bandgrind och bandlåda. Inspireras av att utforska, ta till vara, att göra själv och skapa användbara tyger och band  

Kostnad 550 kr, matrial en lättare lunch och eftermiddags fika ingår. Begränsat antal platser 

Anmälan senast den 30 oktober  namn, tele och e-post 

genom: BG 5081-6503 eller Swish 123 540 7119 , info@logdo.se

*Hitta: Från E4:an sväng av vid norra infarten till Timrå/Sörberge (hållplats sörberge norra)åk över älven mot Viksjö efter väg 331 ca 4,5 km

Passera Ljustorpsån efter järnvägsviadukten sväng vänster (mot ljustorp) Bruksvägen 681 följ den ca 1 km sväng vänster du är vid Lögdö Bruk vävstugan är gömd bakom ”lagårn”.